Mark’s Whisky Ramblings 96: Starward Australian Single Malt

Bakery Hill

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul zo, oktober 19, 2014 07:14:42

Bakery Hill Distillery

1/20 Gatwick Road

Bayswater North

Victoria 3153

Australia

http://www.bakeryhilldistillery.com.au

Schooner

Momenteel telt Australië maar liefst 22 distilleerderijen, waarbij de bekendste ongetwijfeld Lark Distillery, Hellyers Road Distillery, Nant Distillery, Old Hobart, Tasmania Distillery (Sullivans Cove) en Victoria Valley Distillery (recent herdoopt tot New World Distillery met de welluidende Starward ) zijn. Niek en Ilse bezochten er een aantal, waaronder Bakery Hill Distillery. Deze distilleerderij werd opgericht door een voormalig biochemicus, David Baker.

Ze gebruiken Australian Schooner gerst voor hun productie en zijn ondertussen ook al met Australische turf aan de slag, hoewel ze hun eerste geturfde whisky met turf uit het Verenigd Koninkrijk hadden gemaakt. Ze gaan er prat op geen karamel te gebruiken en laten hun whisky rijpen in kleine ex-bourbonvaten van 50 en 100 liter. Hierdoor ontstaat een groter raakvlak tussen het hout en de whisky, wat de rijping bespoedigt. Voor hun Double Wood expressie wordt nog gewerkt met Franse eik.

Single Casks

De wash wordt geproduceerd in batches van 1.000 liter en dat twee keer gedistilleerd in klassieke koperen pot stills. De wash still gaat acht uur aan de slag en levert een low wine op van 26% ABV. Na het werk door de still verkrijgt Bakery Hill een complexe new make van 65% ABV.

Uitzonderlijk is het feit dat Bakery Hill voor zijn single malt geen vaten gaat samenvoegen, maar telkens batches uitbrengt van zijn single malt die afkomstig zijn van single casks.

Range

David Baker heeft zowel de Oxford Scholar Gin als de Joe Blake Vodka op de markt, maar uiteraard gaat de meeste aandacht uit naar zijn whisky’s. Ze bottelen momenteel zowel op drink- als op vatsterkte.

De range bestaat uit de Classic, Classic Cask Strength, Peated Malt en Peated Malt Cask Strength, Double Wood en Peated Malt ‘Cask 14’. Ze worden allemaal vermarkt in flesjes van 500ml, maar er de hand op leggen zal niet simpel zijn, want de vraag in Australië alleen al overtreft het aanbod, waardoor David Baker momenteel nog niet aan exportmarkten kan denken.

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2738

Article source: http://iloapp.whivie.be/blog/blog?Home&post=2746

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Jimmy

Lid van de whiskyclub en een beetje een zelf knutselaar van deze website...

Reacties zijn gesloten.