Koval Single Barrel Rye

Exploring Sherry Casks – PROOF 25/04

EventsGeplaatst door Mark Dermul do, mei 03, 2018 07:18:34

In september van vorig jaar was ik te gast op de
‘Scraping the Barrel’ tasting in PROOF. U kan het verslag hier nog eens rustig nalezen. Aan
het einde van de tasting lieten we duidelijk verstaan dat we dit wel konden
smaken. Dat was niet in dovemans oren gevallen. Op woensdag 25 april kwam de
vervolgtasting onder de noemer ‘Exploring Sherry Casks’, waarbij we acht
drankjes voorgeschoteld kregen. Vier sherry’s werden gepresenteerd (Fino,
Amontillado, Oloroso en Pedro Ximénez) met een ernaast die op zo’n
sherryvat werd gerijpt of gefinished.

Dearly
Beloved
vergezeld me niet zo vaak naar zulke tastings, maar
toen ze vernam dat het ook om sherry ging, vroeg ze me onmiddellijk om ook een
zitje voor haar te reserveren. Niet bepaald een tête-à-tête, maar ik vond het
erg fijn mijn betere helft erbij te hebben. Sherry lust ze wel, van de whisky nipte
ze en de rest was voor mij.

Een boeiend setje stond voor ons klaar.

Laat ik u hieronder kort maar krachtig verblijden met
de tasting notes van iemand die niets van sherry maar wel een beetje van whisky
kent…

Lustau
Fino Jarana – Very Dry Sherry – 15%

Het was een blij weerzien met deze Fino. Een neus vol
geel fruit, flink wat boter en een licht zuurtje als van citrus. Op smaak kwam
daar banaan bij, maar tevens een mooi zilt element. In de afdronk trok hij de
mond helemaal droog, zoals je van een goeie Fino mag verwachten. 15 EUR.

Tomatin
12 Year Old, The Cuatro Series, Fino – 46%

Tomatin speelde enkele jaren geleden in op hetzelfde
thema, door 4 whisky’s uit te brengen – vandaar Cuatro – op verschillende sherryvaten.
Wij proefden – uiteraard – de Fino-versie. Die offreerde zoete appel en perzik
op de neus, maar het ziltje randje was ook hier duidelijk waarneembaar. Op
smaak vond ik hem al een pak minder fruitig dan de neus beloofde, maar hij was
wel mooi kruidig. In de werd hij dan weer erg zoet en teven bijzonder
drogend. 100 EUR.

Gonzales
Byass 12 Year Old Vina AB Amontillado – 16.5%

Deze was ook erg leuk, hoor. Op de neus kreeg ik eerst
babyadem, maar dan evolueerde erg snel naar fruitpap, gevolgd door mooie
toetsen van vanille en citrus. De afdronk van deze sherry was bijzonder zacht
en licht drogend. 16 EUR.

Goldlys
12 Year Old Amontillado Finish, Cask #2635 – 43%

Deze Belgische whisky had heel wat tijd nodig om open
te komen. Op de neus kreeg ik eerst niets dan houtkrullen en karamel,
duidelijke kruiden van rogge en amper fruit. Dat was geen al te beste start. Na
enkele minuten wordt het wel beter, maar top wordt hij echter nooit. Op smaak
is hij licht romig en mierzoet. Eerst anijs, dan chocolade. De afdronk is licht
bitter. Maar kapot ben ik hier niet van. 62 EUR.

César
Florido Oloroso, cask sample – 16-18%

De foto spreekt boekdelen. Geen glazen fles met
indrukwekkend label, maar een plastieken litertje waarin Timon en Nikkie zelf –
ter plekke – een cask sample aftapten van deze oudste bodega in Chipiona.
Heerlijke, donkerzoete neus op appelsien, noten, chocolade en leder. Licht
droog, terwijl hij op smaak net zoet, rond en rijk is. In de afdronk krijg ik
een zoetzure toets en lichte kruiden. Heerlijk. 16 EUR (voor een echte fles,
welteverstaan).

Clynelish
Distillers Edition 1992/2007 – 46%

Ah, Clynelish. Altijd lekker. En leuk
als het een botteling is die je nog niet geproefd hebt (ik had die van het jaar
erop en vond die oké, maar niet top). Heerlijk zoete, waxy en tegelijkertijd
drogende neus op rozijnen, banaan en… niet lachen… klei! Op smaak is hij rond
en best vettig, mondvullen, kruidig, zoet met de nadruk op noten. De afdronk is
lang, zoet en kruidig. Toppertje. 95 EUR.

Perez
Barquero PX – 15%

Pedro Ximénez is niet voor iedereen. Deze stroperige
sherry – je kan er bijna een lepel in recht zetten – is mierzoet met een erg
herbaal kantje. Denk maar aan Maggie bouillonblokjes. Het is zelfs dominant,
waardoor ik de neus van deze PX niet echt top vind. Maar eens aan de lippen is
het een explosie van Luikse siroop en donker fruit. Rabarberconfituur! De
romige afdronk is lang en blijft zoet. Zet hier een bolletje vanille-ijs of een
stukje blauwe kaas bij en het feest is compleet. 25 EUR.

Glenglassaugh
PX Sherry Wood – 46%

Hola, dit is een interessante neus en heel anders dan
wat ik al van Glenglassaugh heb gehad. Rond, zoet met flink wat kalisse,
woodsmoke, kruiden en… rosbief! Umami neusje, met een zilt randje. Erg lekker.
Op smaakt is hij evenzeer kruidig, maar zoeter dan verwacht, terwijl de lange,
kruidige finish verraadt dat hij op kleine Quarter Casks rijpte alvorens
gefinished te worden in een PX-vat. Aanrader! 62 EUR.

Opnieuw een erg leuke tasting en gezien het grote
aantal combinatiemogelijkheden hoop ik dat er nog een derde (en vierde en….)
aflevering komt.

Na afloop kreeg ik nog twee rums in de handen gestopt
van Rasta Morris – u weet wel, Zotte Bert. Een 13-jarige Foursquare die ik echt
top vond en een 20-jarige Caroni die me van mijn sokken blies. Ge moogt zeggen
van Bert wat je wil, but he knows his
stuff
. Chapeau.

Door Gent by night kuieren met vrouwlief (allé, van de
PROOF terug naar de parking) heeft wel iets. Ze mag nog mee.

May
the be with you!

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4077

Article source: http://iloapp.whivie.be/blog/blog?Home&post=4080

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Jimmy

Lid van de whiskyclub en een beetje een zelf knutselaar van deze website...

Reacties zijn gesloten.