Great Northern Distillery

Gin: Bald Mountain Gin

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, februari 18, 2017 08:01:16

Bottelaar: Bald Mountain

Regio: België

Fles: Bald Mountain London dry gin, 50cl

Kleur: clear

ABV: 40%

(Berg)Top

Er is een Bald Mountain in Idaho, in de US, waar je kan gaan skiën, maar daar heeft deze gin absoluut niets mee te maken. Neen, de naam van deze gin is een tongue-in-cheek­ verwijzing naar de bedenker, Mark Caelenberghe. En het mag gezegd: het is goed gevonden. Want de naam klinkt robuust en sterk. Een goeie merknaam, dus. Neem dan de verpakking waarin deze gin komt. Een stevig geblokt 50cl-flesje met een label dat aanspreekt. Bovendien is er een bijhorende doosje (weliswaar apart te bestellen) waarin nog eens vier tubes zitten met extra botanicals die je kan gebruiken om je perfect serve mee te creëren. Tot slot zit er in dat doosje ook een boekje met recepten voor je perfecte GT, die opnieuw de namen kregen van bergen: Mont Blanc, Kilimanjaro, Peak K2 en Mount Everest. Kortom, het verhaal zit duidelijk goed in elkaar. Mark heeft de marketing alvast heel sterk aangepakt. Nu nog het product… Maar ik maak me weinig zorgen. Immers, ook daar zit een sterk verhaal achter. De gin is gestookt en gebotteld in België (zijn we niet allemaal een klein beetje chauvinistisch?) en nog wel met enkel en alleen 100% organische én fairtrade botanicals (gember, kardemom, koriander, jeneverbes, engelwortel, iriswortel, cassiaschors, citroengras en -zeste). Nou, ik ben alvast fan en heb zelfs nog niet geproefd. Laten we dat maar gauw doen.

Hij ruikt alvast geweldig. Zoet met een bittertje, precies zoals ik mijn gin graag heb, maar met een mooie complexiteit van de kruiden. De koriander haal je er moeiteloos uit en de citrus geeft het geheel een frisse tint.

Hij is bijzonder olieachtig – nee, echt romig! – op smaak. Bijna siroop, echt waar. Maar wel een smaakexplosie met al die botanicals. De nadruk ligt op de kruidigheid. En op het einde krijg je een licht bittere toets, zoals het hoort. Yep, dit is een schot in de roos.

Hij zindert nog lekker lang na op de . Nou, deze is puur alvast heel erg lekker en als je dat van een gin kan zeggen, dat weet je dat hij er staat.

Gin Tonic

Desalniettemin, aangezien ik ook zo’n doosje exta botanicals heb, ga ik toch maar aan de slag. Ik kies voor de Kilimanjaro, wat betekent dat ik – als ik de instructies in het boekje volg – nog wat cassiabast en gekonfijte gember toevoeg uit de tubes en wat citroenzeste. Flink wat ijs, 5cl van de Bald Mountain en 15cl Schweppes Premium Mixer. Het resultaat is uitstekend! De romige gin blijft moeiteloos overeind, smaakt lekker door en zorgt voor een heerlijk verfrissende en speelse cocktail.

Ja, ik beken, ik ben absoluut fan. De bijhorende botanicals zorgen er ook voor dat je kan blijven combineren – je hoeft je zelfs niet te beperken tot de vier suggesties uit het boekje, natuurlijk. Combineer naar hartenlust (ik vond bijvoorbeeld de combinatie van alle vier de botanicals met de Fever Tree Clementine ook best aangenaam). Mijn enige puntje van kritiek is de prijs. 46 EUR voor een flesje van 50cl is niet weinig, fairtrade or no. En de botanicals zijn apart nog eens zo’n 15 EUR. Dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit van het product, verre van, maar zal misschien velen tegenhouden de stap te zetten om Bald Mountain uit te proberen. En dat is jammer, want hij is echt erg goed. Zet hem dus maar op je verjaardagslijstje en laat hem voor u kopen.

Geproefd door Mark Dermul op 12-02-2017

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3567

Article source: http://iloapp.whivie.be/blog/blog?Home&post=3583

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Jimmy

Lid van de whiskyclub en een beetje een zelf knutselaar van deze website...

Reacties zijn gesloten.